Főoldal  |  Oldaltérkép  |   Kapcsolat
 
DEKRA Akademie Kft.
Nyilvántartási szám:07-0190-05
Akkreditációs lajstromszám:AL 0088
Felnőttképzési engedély szám:
E-000683/2014
kapcsolat
Lépjen kapcsolatba velünk!
Telefon: (06-1) 487-1090
dekra.akademie.hu@dekra.com

OKJ Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló

Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló – Gázipari felülvizsgáló

OKJ-száma: 35 582 02 (E-000683/2014/A032)


Kérdése van? Árajánlatot kérne? Kattintson ide!

Inkább telefonálna vagy email-t írna? Elérhetőségeinkhez kattintson ide!


Kinek érdemes Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló képzésen részt vennie?

Mindenkinek, aki olyan gyárban vagy üzemben dolgozik, ahol rendszeres tájékoztatást kell adni a felhasználónak a gáz műszaki-biztonsági előírásokról, üzemeltetési tanácsot kell adni a meglévő berendezéshez, tanácsot kell adni az energiatakarékossági lépésekhez és azok megvalósítására, ellenőrizni kell a gázfogyasztó készülék(ek) alkalmasságát, a biztonsági tartozékok működőképességét, a légellátás biztosítottságát és az égéstermék elvezetés szabályosságát.

Milyen képességekkel rendelkezik egy Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló? 

A gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló képes:

- ellenőrizni a csatlakozó és fogyasztói vezeték nyomvonalának szabályosságát, a védőtávolságot, a csatlakozó és fogyasztói vezeték anyagát, kötésmódját, a tömítések alkalmasságát, a nyomásszabályozó (állomás) kialakítását, alátámasztását, korrózióvédelmét, védőtávolságát, tömörségét, tűz- és villámvédelmét, a gázmérő (állomás) kialakítását, tartozékait, védőtávolságát, tömörségét, a tartozékok alkalmasságát (záró szerelvények, védőcsövezés, szaglócsövek)

- felülvizsgálni az elpárologtató berendezéseket, a folyadékfázisú vezetéket, szerelvényeit és biztonsági berendezéseit

- ellenőrizni a korrózióvédelem megfelelőségét, a fali felállások kialakítását, az EPH bekötés megfelelőségét, a gázfogyasztó készülék alkalmasságát (gyártási, biztonságtechnikai, behozatali-átalakítási, gázfelhasználási technológia hatósági engedélyek, CE-jel megléte), a biztonsági működőképességét

- felülvizsgálni az égéstermék elvezetés szabályosságát (kémény, tanúsítás, szigetelt elvezetés esetén a szigetelés megfelelősége, épsége, rögzítések alkalmassága, kéményseprés – ipari közszolgáltató által végzett ellenőrzés – érvényessége)    
- ellenőrizni a légellátás biztosítottságát, elszívó berendezés és kéménybe kötött készülék esetén felülvizsgálni a reteszfeltételeket, azok működőképességét, ellenőrizni a gázfogyasztó készülékek időszakos felülvizsgálatát megelőző karbantartásának és beszabályozásának időpontját

- tanúsítani a csatlakozó vezeték, a fogyasztói vezeték, a gázfogyasztó készülék, a fogyasztó berendezés további üzemeltetésre való alkalmasságát

- dokumentálni a vizsgálati eredményeket, és felülvizsgálati jegyzőkönyvet készíteni

Melyek a Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló tanfolyam főbb témakörei?

-        Energetikai, műszaki-biztonsági tanácsadás

-        Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálat

Miből áll a vizsga?

Gyakorlati és szóbeli részből.

A gyakorlati rész keretében a vizsgázó családi házas gázalapú melegvíz-fűtési rendszer illetve társasházi gázalapú meleg víz központi fűtési rendszer felülvizsgálatáról tesz tanúbizonyságot. Gázterv alapján ellenőrzi a csatlakozó és fogyasztói vezetéket, nyomásszabályzó állomást, gázmérőt gázfogyasztó készüléket az alkalmazott anyagok, kötések, elhelyezésük és engedélyeik szempontjából, valamint a légellátást. Teljes körű véleményt alakít ki a meglévő állapotról. Gépészeti terv alapján ellenőrzi a csatlakozó és fogyasztói vezetéket, nyomásszabályzó állomást, gázmérőt gázfogyasztó készüléket az alkalmazott anyagok, kötések, elhelyezésük és engedélyeik szempontjából. Teljes körű véleményt alakít ki a meglévő állapotról. Javaslatokat készít a meglévő rendszer energetikai szempontból történő javíthatóságáról.

A gyakorlati vizsgafeladat időtartama: 180 perc

A gyakorlati vizsga eredménye 80%-ban számít bele a vizsga összeredményébe.

A szóbeli vizsga keretében a vizsgázó

-        összefoglalja a meglévő „B” típusú gázkészülék energetikai jellemzőit, hátrányait

-        javaslatot tesz „C” típusú gázkészülék alkalmazására

-        ismerteti a beépítés energetikai és biztonságtechnikai előnyeit, a felhasználónál jelentkező megtakarítások mibenlétét, kitérve a megvalósításhoz szükséges (felhasználó által elvégzendő és elvégeztetendő) tevékenységekre.

A szóbeli vizsga időtartama: 30 perc (felkészülési idő 10 perc)

A szóbeli vizsga eredménye 20%-ban számít bele a vizsga összeredményébe.

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltétele az iskolarendszeren kívüli szakképzésben valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A sikeres vizsgát követően milyen bizonyítvánnyal zárul a Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló tanfolyam?

Államilag elismert OKJ bizonyítvánnyal. (Biztosítjuk az Európai Unióban elismert Europass bizonyítvány-kiegészítő megszerzésének lehetőségét is.)

Milyen munkakör(öke)t tölthet be egy Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló?

FEOR 7521 Gáz- és olajvezeték karbantartó, Gázfogyasztó berendezés-és csőhálózat-szerelő, Gázvezeték- és -készülék-szerelő, Gázvezeték szerelő és Gázszerelő munkakört.

Mennyi ideig tart a képzés?

Az összesen **240 órás tanfolyam – legalább alkalmanként 4-6 órában – kb. fél év alatt végezhető el.

Mik a jelentkezés feltételei?

Amennyiben az egészségi alkalmasság adott, a képzés megkezdhető Központi fűtés és gázhálózat szerelő, Gázvezeték- és készülékszerelő, vagy Gáz- és olajtüzelő berendezés szerelő, üzembe helyező mestervizsgát, Gázipari technikus, 54 582 01 Épületgépész technikus, Gáz- és tüzeléstechnikai műszerész, Felsőfokú épületgépész vagy gázipari végzettséget, valamint 5 év gázipari gyakorlatot követően.

 

Árainkról érdeklődjön a SzolgáltatóKözpontjaink elérhetőségein!

* OKJ-s tanfolyamaink ÁFA-mentesek. Állandó partnereinknek, valamint nagyobb létszámú beiskolázáskor, kihelyezett képzéseknél egyedi árajánlatot készítünk. Az ár tartalmazza a jegyzet költségét is.

**Az óraszám előzetes tudásszintmérés alapján csökkenthető. Kérésére előzetes tudásmérést végzünk (ingyenes szolgáltatás).

hírek